top of page
  • תמונת הסופר/תmaoreli

איך ללמד את הילדים לסדר

עודכן: 2 ביולי

לפני כמה שבועות פנתה אלי ראש אגף החינוך של עיריית תל אביב יפו וביקשה ממני להעביר הרצאה סגורה על חשיבות הסדר והארגון אצל הגיל הרך לבעלות המשפחתונים בתל אביב.

למה דווקא משפחתונים אתן שואלות ? כי משפחתונים הן מסגרות חינוכיות שבדרך כלל מתנהלות בין כותלי הבית, ובוא נודה על האמת, כל אמא מנהלת סוג של משפחתון בבית.

עמלתי על ההרצאה הזו לא מעט וחשבתי שכל האימהות באשר הן צריכות לקבל ידע בנושא.


ההתמקדות בילדים הזכירה לי למה בכלל בחרתי בעיסוק הזה מלכתחילה.

כי אם יש מישהו שזקוק לסידור וארגון הרבה יותר מאיתנו זה ללא ספק הילדים שלנו - אותה נפש רכה שרק צריכה את המרחב שמגיע לה להתפתח בשלווה. ולא רק זה, כשהבית מסודר ואנחנו רגועים הילדים שלנו חווים אותנו אחרת.

כשילדים נמצאים במרחבים מסודרים הם מקבלים המון מסרים חשובים וחיוניים

בראש ובראשונה ״יש פה מישהו שדואג לקן״ גם בטבע הציפורים דואגות לטפח את הקן על מנת שלגוזלים יהיה את המרחב לצאת לעצמאות בבטחה.

וכשהילד רואה הורה שדואג לבית, הוא מקבל הרבה ביטחון והרבה כישורי חיים, בעיקר כשמדובר במוח מתפתח שזקוק לסדר כמו אוויר לנשימה.


מה גם שמחקרים הוכיחו כי כשאנשים נמצאים במרחבים מסודרים ומאורגנים, רמות הקורטיזול שלהם יורדות, במילים אחרות אם תעניקו לילדים שלכם חדר מסודר ומאורגן אתם שומרים עליהם בריאים.


אז מה עקרונות המפתח לסידור וארגון לילדים (ואיתם) - לגזור ולשמור


1. בטיחות לפני הכל - העקרון החשוב ביותר לסידור וארגון אצל ילדים זה לשמור על הבטיחות שלהם. בכל גיל שהוא התאימו את הצעצועים לגיל ועשו הפרדה ככל האפשר מצעצועים מסוכנים לגילאים מסוימים לצעצועים בטוחים. אבל לא רק הצעצועים צריכים להיות בטיחותיים גם אמצעי האחסון צריכים להיות מחומרים לא שבירים (עץ, בד או פלסטיק) שחלילה לא יפצעו או יעשו נזק במידה ויישברו. זכרו, בית מסודר הוא בדרך כלל גם בית בטיחותי שמאפשר לילדים לנוע בחופשיות מבלי להיחשף לסכנה כלשהי.


2. נגישות - הנגישו צעצועים ומשחקים לילדים שלכם ותהפכו את מרחב הצעצועים והמשחקים למרחב שלא תלוי בכם. אם הילדים שלכם צריכים להקים אתכם מהספה כל פעם שהם רוצים להוציא משחק קופסא עשו חישוב מסלול מחדש ותנסו ליצור להם מרחב שמעודד את העצמאות שלהם (סייג קטן, חומרי יצירה עדיף שלא יהיו נגישים לפחות עד גיל מסויים)


3. הפרדת רשויות - יועצות שינה רבות כיום מעודדות לעשות הפרדה בין חדר המשחקים וחדר השינה. אם יש לכם את האפשרות תקצו חדר או מרחב שכל כולו למשחקים והצעצועים של הקטנים.


4. אחסון שקט (מושג שלקוח מהשיטה המונטוסרית) והוא חשוב מאוד כשמדובר במוח המתפתח. מחקרים אחרונים מוכיחים כי סביבה שמלאה ברעשים ויזואליים תקשה על הילד להתרכז, גם אם מדובר במשחק פשוט. ומי יכול להאשים אותם. מתי הצלחתם אתם לעבוד בצורה אפקטיבית אם כל המשרד שלכם מבולגן? אחסנו צעצועים ומשחקים וכך תגרו את הילד בכל פעם שתגישו לו צעצוע חדש. לפעמים היצע גדול מדי יכול להוביל להרבה בלבול, מנעו מהילדים שלכם ככל האפשר בלבול ותחושה של אינספור אופציות.


5. כבדו את הילדים שלכם - אל תזרקו לילדים שלכם חפצים ללא ידיעתם. בדיוק כפי שאתם לא הייתם נשארים אדישים אם מישהו היה זורק משהו שלכם ללא ידיעתכם, כך גם להם מגיעה הזכות שישאלו אותם. אם הם גדולים מספיק שלבו אותם בתהליך, והפכו את הסידור והארגון לחוויה משפחתית. למדו אותם לדבר על התחושות שלהם כלפי החפצים שהם אוהבים, ותעודדו אותם לשמור רק מה שמשמח אותם.

מגיל שלוש בערך לילדים יש את היכולת המנטלית לזהות איזה חפץ הם אוהבים ואיזה לא. עם זאת לצפות מילד לסדר ולארגן בעצמו בגיל הזה יכול להיות מאתגר ולילדים מסוימים אפילו בלתי אפשרי. זה בדיוק הזמן שלכם לגייס יצירתיות לתהליך. לדוגמא להמציא משחק כמו ״המסיבה״ - מי נשאר במסיבה ומי הולך.


6. עקרון הבית - אחרי שהחלטתם מה נשאר מצאו לו בית ראוי והכריזו כי זה הבית החדש של כל צעצוע שהוא. מרגע שהילד ידע איפה הבית של הצעצועים שלו, יהיו לו קל יותר להחזיר דברים הביתה

אבל מה עושים אם הם לא מחזירים למקום? קודם כל עושים בדק בית - האם גם אתם מחזירים למקום ? האם אתם מהווים דוגמא להתנהגות שאתם מצפים לקבל מהילדים שלכם ?

ואם התשובה היא כן אז לא להתרגש. גם אם תצטרכו לסדר אחריהם אתם מעניקים להם דוגמא חשובה שבסופו של יום תחלחל גם אליהם, ולא רחוק היום שתמצאו אותם מסדרים אחריהם בשמחה.


7. מציאותיות - אל תתרגשו מהתמונות המושלמות שיש ברשתות של חדרי צעצועים מסודרים כמו במוזיאון הולנדי. בלגן זה חלק מלחוות את מרחב המשחקים וזה חלק בלתי נפרד מההתפתחות של הילדים שלנו. תהיו איתם, תחוו איתם את הבלגן ואל תדחו רגעים קסומים של משחק ובונדינג רק כי ״מבולגן״. במילים אחרות אל תתנו לסדר והאירגון עדיפות על פני חוויות עם הילדים שלכם.


8. תיווך חיובי - אם אני מסובבת ברחבי הבית ומקטרת שאין לי כוח לסדר ולארגן אחרי הקטנים קרוב לוודאי שהם לא ישושו לקחת חלק במלאכה שאני בעצמי לא אוהבת. תיווך חיובי זה שם המשחק - אם אתם תאהבו לסדר ולארגן גם הילדים שלכם יאהבו לתרגל את זה יחד איתכם.


9. נדיבות - אם יש משהו שילדים אוהבים זה לדעת שהם עשו משהו טוב. בזמן סינון הצעצועים והסידור תזכיר לילד שהצעצועים שלו יכולים להגיע לילד שאין לו צעצועים. ותתנו לו לבחור אם הוא רוצה לשמח ילד אחר. אתם מקבלים הזדמנות נפלאה לעודד ערכים של רוחב לב אצל הילד שלכם ואין דבר מספק מזה. גם להם וגם לכם.



Comments


bottom of page