כמה פעמים מצאתם את עצמכן ללא יכולת להתחיל יום עבודה כי כל השולחן מלא בציוד מיותר? כמה פעמים פשוט סגרתן את הדלת של החדר רק כי המוח שלכן לא יכל לעמוד במראה המבולגן של חדר הצעצועים של הילד שלכם או של הרצפה שמלאה בכביסה. כמה פעמים הרגשתן שרק אחרי שהכל מסודר ומאורגן אפשר סוף סוף להתרווח ולהתחיל את היום?.
אותה תחושה היא לא סתם, אלא מצב רפואי אמיתי שבו רמות הקורטיזול שלכן (הורמון הלחץ) במוח עולות מה שלא מאפשר למוח שלכם פשוט להירגע, כשהכל מבולגן מסביב. אבל לא רק להירגע אלא גם להרגיש שאתם שווים משהו.
במחקר שנעשה באוניברסיטת UCLA בארה"ב נמצא שלבלגן יש השפעה עמוקה על הביטחון העצמי שלנו ועל מצב רוח שלכם.
הממצא אולי החשוב ביותר שעלה מן המחקר הוא הקשר בין רמות גבוהות של קורטיזול (הורמון לחץ) אצל אנשים כאשר הבית שלהן לא מסודר ומאורגן, במילים אחרות - סידור וארגון זה אשכרה להיות בן אדם בריא יותר !
במחקר שנעשה ב-2011 באוניברסיטת פרינסטון בארה"ב בחנו את הקשר בין תחושת לחץ ומרחב מבולגן. ממצאי המחקר הוכיחו כי הימצאות במרחב מבולגן מזיקה ליכולת הריכוז שלנו ומסיחה את דעתנו, ואפילו מגבילה את המוח שלנו בעיבוד מידע.
לחילופין הימצאות במרחבים מסודרים מפחיתה תחושת עצבנות ותורמת ליעילות בבית ובעבודה.
במחקר נוסף שערכו רוג'רס והרט בתקופת הקורונה, שבה אנשים היו מוגבלים לעבודה, למרכזי בילוי, ולמוסדות החינוך נמצא כי לביתו של האדם יש תפקיד חשוב בחיי היום־יום. ממצאי המחקר הראו כי היקשרות חיובית של האדם לביתו מובילה לבריאות נפשית רגשית שקשורה למילוי צרכים פסיכולוגיים. ואילו, היקשרות שלילית לבית הובילה לסימפטומים של דיכאון, חרדה ומתח. המחקר הוכיח כי היקשרות חיובית לבית מונעת מאנשים סימפטומים של דיכאון וחרדה ויכולה להוביל לתחושת ביטחון ויציבות בתקופות לחוצות.
המסקנה - בלגן לא רק מזהם את הסביבה הביתית, אלא גם את ״הבית הפסיכולוגי״ – סביבתו הרגשית של האדם. הבלגן פוגע באיכות החיים ברווחת האדם משום שהוא גורם לתחושה עצמית כאוטית ולחיים לא מאורגנים. כשדברים לא מונחים במקומם זה עלול לגרום לאי נוחות ולקשיי ריכוז, ולכן עלולה להיווצר פגיעה בפרודוקטיביות ובביצועים שלנו. בתים מבולגנים עשויים להוביל את בני הבית ללחץ, להצפה רגשית, למצב רוח ירוד, לדיכאון, לחוסר שליטה, לעייפות, בלבול, בושה, אשמה ושביעות רצון נמוכה מהחיים. לבלגן ישנה גם השפעה שלילית על מערכות יחסים עם אחרים, כדוגמת מתח בין בני המשפחה, סטיגמה שלילית ובידוד חברתי. ממצאי המחקר מוצאים כי ניתן לטפח את הרווחה הנפשית על ידי סידור וארגון הבית, שכן כאשר הבית נחווה מסודר, ניתן להתמקד בדברים חשובים כמו השגת מטרות, הגשמה עצמית ושיפור ביצועים.
כשחפצים נמצאים במקומם, אנשים מאופיינים במצב רוח חיובי יותר ורגוע.
コメント